Geschiedenis der T.S.T.V. Lacoste:

Een reis door de tijd
 

Misschien heb je je het wel eens afgevraagd of misschien ook wel helemaal niet, maar waar komt die naam “Lacoste” van onze tennisvereniging nu eigenlijk vandaan? Hier kun je eindelijk het antwoord op die vraag vinden. Onze tennisvereniging is namelijk vernoemd naar de tennisser René Lacoste, die zijn topjaren in het tennis vooral in de jaren 20 van de vorige eeuw kende. Dat is dezelfde René die een paar jaar later het eerste tennispolo op de markt uitbrengt en daarmee uitgroeit tot grondlegger van een van de grootste kledingmerken van de wereld.

Maar waar komt onze Kroko dan toch vandaan? Ook voor het antwoord op deze vraag gaan we weer terug naar René Lacoste in de jaren 20 van de vorige eeuw. Met een kapitein uit Boston maakte René Lacoste de deal dat hij de kapiteins koffer van krokodillenleer zou krijgen als hij zijn tenniswedstrijd wist te winnen. Helaas verloor Lacoste, maar hij had wel gespeeld als  “een ware alligator”. Hiermee werd zijn bijnaam “Le Crocodile” geboren en kan deze krokodil ook terug worden gezien als logo van onze tennisvereniging.

Goed, nu weten we dus waar de naam en het logo van onze vereniging vandaan komen, maar hoe is onze vereniging in Tilburg dan ontstaan? Wat misschien weinig van jullie weten, is dat T.S.T.V. Lacoste afstamt van het Tilburgse studenten corps St. Olof. In 1929 werd vanuit deze vereniging de sportcommissie opgericht. Alleen disputen en jaarclubs waren toen actief in het beoefenen van de sporten. In 1945 werd besloten om ook niet-corpsleden gebruik te laten maken van de sportclub. Jaren later, op 17 april 1967, werd de studententennisvereniging T.S.T.V. Lacoste opgericht. Eerst bestond de groep leden van de tennisvereniging alleen uit elite, maar in de jaren ‘80 werd de eliteclub een laagdrempelige vereniging.

Het bestuur werd uitgebreid en er werden verschillende commissies opgericht om meer leden te werven en deze actief bij de vereniging te betrekken, waarbij ook feestjes belangrijker werden. Hier werd het fundament gelegd van de tennisvereniging die wij vandaag de dag kennen. In deze periode kreeg LUST haar vorm en ook activiteiten als Meals on Wheels (toen nog Walking Dinner) werden in het leven geroepen. Misschien wel een leuk weetje is dat in die tijd de man-vrouw verhouding bij Lacoste heel anders was dan hoe die tegenwoordig is. Toen was de verhouding qua actieve leden ongeveer 30-2 (man-vrouw). “Het matras van Lacoste” was een veel voorkomende uitdrukking.